Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A társastáncok eredete

 


 

 

 

 

 

 

Jive

 

 

A Jive zenéje gyors, lendületes, temperamentumos, magával ragadó, gondtalan, életvidám, fiatalos. A Jive a latin-amerikai versenyek egyik legnépszerűbb tánca. A tánciskolákban és a versenyeken is főként a fiatalokat ragadja magával.


Paso doble

tanc3.gif tánc image by gittamin

 

A Paso Doble eredetét tekintve spanyol tánc, melyet a spanyol mars zenére táncolnak. A tánchoz nagy figyelem, ünnepélyes méltóság, tűz és elfojtott önuralom szükséges. Zenéje

méltóságteljes, energikus. Bikaviadal-pantomimként ismerik, ahol a férfi a matador, a nő pedig a piros kendő megtestesítése.

 

Rumba

A Rumba eredetét tekintve kubai tánc

, melyben kiemelt szerepet kapnak az erőteljes csípőmozgások. Zenéje kellemes, lágy, szinkópált, lassú. A klasszikus tánczenén kívül néhány pop-zenére is lehet Rumba lépéseket alkalmazni. Az esztétikus, szép tánc érdekében különböző jazz-elemeket is átvettek a rumbába.

Brazíliából, a riói karneválok hangulat

át árasztva vált gyorsan népszerűvé ez a pergő ritmusú, dinamikus tánc. Alapformája az ősrégi bantu-néger körtáncból származik. Az afrikai néger rabszolgák vittek magukkal Kongóból, Szudánból és Angolá

ból új hazájukba, Brazíliába. Abban az időben ez igen népszerű táncfajta volt, melyet "Semba"-nak hívtak, ami a tipikus csípőmozgásokat jelölte.

Samba

Kubai eredetű tánc. Egy havannai zenész a túl gyorsan játszott Mamboból alkotta meg a lassúbb Cha-Cha-Cha-t. Külön-

Kép

legessége, hogy rendkívül sok pop-zenére is táncolható. Sosem komoly, inkább csintalan, szemtelen, pajkos. A Cha-Cha-Cha ma világszerte minden korosztály számára a legkedveltebb táncok közé tartozik.

Cha cha cha

A magával ragadó kubai zene, illetve tánc először Észak -Amerikát hódította meg. Ugyanakkor Európa is nyitott volt a latin-amerikai eredetű tánc és zene iránt, s hirtelen több országban is népszerű lett a Cha-Cha-Cha. A zene gyors, szemtelen, temperamentumos, kacér és szaggatott. Érdekessége, hogy rendkívül sok discó zenére lehet Cha-Cha-Cha-t táncolni.

Bécsi keringőhttp://www.renez.com/images/smooth.gif

Németország maradt a keringővel kapcsolatos események középpontja egészen a húszas évekig, amikor is a valcer úgy egy évtizedig háttérbe szorult a modernebb, dinamikusabb táncformák miatt. Angliában a Bécsi keringő sohasem volt otthonos. Az angolok Bécsi keringő elleni tiltakozását mutatja, hogy náluk ez a tánc a standard táncversenyek programjában az utolsó táncként szerepel, míg más országokban a harmadik bemutatandó tánc. Zenéje: gyorsan folyó, temperamentumos, szárnyaló, lendületes.

Quick step

A Quick step a lépések dinamikájával, elsöprő tempójával valamint a "quick" és "slow" lépések állandó váltakozásával kapja meg szeszélyes elegyét, ám emellett a táncostól nyugodt felsőtesttartást és tiszta lábtechnikát követel meg. Azt mondhatjuk, hogy a Quick step a legvidámabb és legsziporkázóbb társastánc. Hozzájárult ehhez az is, hogy a II. világháború után alapos stílusváltozáson ment keresztül: kicsi, ritmikus szökellő lépésekkel gazdagodott. Zenéje: rendkívül gyors, vidám, sodró, sziporkázóan virtuóz. Tipikus hangszerei a trombita, harsona és a szaxofon.

Tangóhttp://leetaylor.com/leetaylorhome/photogallery/Animated%20Dance%20Giffs/dancing%20couple%20doing%20tango.gif

A standard táncversenyek egyetlen latin eredetű tánca. A Tangó előadásmódja igen nehéz feladat a pároknak. Ritmusa szaggatott, dinamikus. A Tangó származása elválaszthatatlan az argentin néplélektől és fővárostól, Buenos Airestől, eredete viszont igencsak vitatott. Tangó ellentétei a férfias és nőies, kemény és lágy, agresszív és szentimentális vonásokban mutatkoznak meg.

Angol keringő             

Már nevéből is kiderül, hogy a tánc származási helye Anglia. A standard táncok egyik alaptánca. Eleganciájának köszönhetően számos bál nyitótáncaként láthatjuk. Igen népszerű táncként tartják számon. Lépéseit a legkönnyebb megtanulnivalamennyi jelenlegi táncok közül. A lépések megtanulása azonban korántsem elegendő ahhoz, hogy a táncot magával ragadó lendületét is érezze a táncos. Zenéje: lassan áradó, lágy, harmonikus és szelíd, mely ingaszerűen az ütem első ütését hangsúlyozza. Sokan a táncok "királynőjének" nevezik.

 

 


 

 
 

 

 

 

A mappában található képek előnézete A tánc...

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.